AUTOBIOGRAFIE

Ik zou niet willen dat iets wat ik niet gezegd of gedacht heb aan mij wordt toegeschreven. Ik heb dan maar beslist om iets over mezelf te zeggen, in geval het interessant zou blijken.”


Mein Leben (1921-1922)

Marc Chagall begon aan zijn autobiografie Mein Leben [Mijn leven] in Moskou in 1921 en werkte haar af in Berlijn in 1922. Het project van de Berlijnse uitgever Paul Cassirer om een door de auteur geïllustreerde uitgave te publiceren werd geannuleerd voor de publicatie van een portfolio met twintig drogenaaldetsen en gravuretechnieken. Het oorspronkelijke idee om tekst en illustraties samen te publiceren werd pas uitgevoerd in 1931, in een Franse uitgave, vertaald door Bella Chagall.
Platen uit Mein Leben. Privécollectie / © Chagall ® SABAM Belgium 2015


Manuscript (’70)

“Ik zou niet willen dat iets wat ik niet gezegd of gedacht heb aan mij wordt toegeschreven. Ik heb dan maar beslist om iets over mezelf te zeggen, in geval het interessant zou blijken.”: zo verklaart Marc Chagall zijn wens om zich opnieuw aan autobiografische memoires te wagen begin jaren 1970. Alexander Lovovich Obolensky heeft een getypte kopie van Chagalls manuscripten gemaakt en die teksten werden voor het eerst vertaald en uitgegeven in de catalogus van deze tentoonstelling. Deze reis van vijfenzestig bladzijden werd geschreven op de golven van zijn herinneringen, waarbij het associatieve geheugen de overhand heeft over het chronologische.